fbpx

 

Blog

Pasteis de nata recept

Waan je in Lissabon met dit Pastéis de Nata-recept

 

De zon schijnt door het houten raam, je hoort de stalen wielen piepen en het hout kraken door de steile klim in de smalle straten. Voor ons zitten enkele gepensioneerde locals te discussiëren in het zoete Portugees. Welkom op tram 28E in het schitterende Lissabon! Een paar haltes later stappen we af en gaan we het bruisende centrum tegemoet. We zijn nog maar enkele meters ver en de geuren komen uit alle richtingen op ons af. Ook de geweldige geur van vanille en kaneel van de Pastéis de Nata, kleine crispy taartjes gevuld met een kruidige custardpudding die je op elke hoek van de straat kan proeven. Met ons recept van deze zoete lekkernij kan je een beetje Portugal in huis halen. Maar je bent gewaarschuwd! Eenmaal je ze geproefd hebt, wil je er alleen maar meer.*

*Wij zijn niet verantwoordelijk voor spontane boekingen naar Lissabon.

PASTEIS DE NATA

 

Ingrediënten

Voor 12 Pastéis de Nata (afhankelijk van de grootte van de bakvorm)

Voor de siroop

 • 165g suiker
 • 180ml water
 • schil van 1 (biologische) citroen
 • 6 kruidnagels
 • 2 kaneelstokken
 • 6 kardemompeulen (gekneusd)
 • 2 stukjes steranijs
 • 6 witte peperkorrels (heel en niet gekneusd)
 • 1 vanillestokje (zowel opengesneden stokje als merg)

Voor de custard vulling

 • 35g maiszetmeel
 • 375ml melk
 • 3 eierdooiers
 • 1 snuifje zout

Voor de bodems

 • minstens 2 vellen rechthoekig bladerdeeg
 • boter (om in te boteren)
 • kleine bakvormpjes (voor muffin of moelleux)

Voor de afwerking

 • bloemsuiker
 • kaneelpoeder

 

Bereiding

 1. Warm eerst de oven voor op 250°C (hetelucht).
 2. Breng dan alle ingrediënten voor de siroop (zie hierboven) aan de kook op een zacht vuur. Roer zo min mogelijk om het versuikeren tegen te gaan. De siroop mag niet karameliseren en hard worden. Afgekoeld moet de siroop nog lopend zijn. kruiden in siroop voor pasteis de nata
 3. Borstel ondertussen één (ontdooid) bladerdeegvel in met water. Leg er daarna een tweede vel bovenop en duw wat aan. Rol de vellen vervolgens strak op (zie foto).
 4. Laat het opgerolde bladerdeeg in de diepvries licht opstijven. Zo kan je het straks makkelijker in plakken snijden.Hoe oprollen van deeg voor pasteis de nata?
 5. Tijd om de vulling te maken. Meng eerst de koude melk met het maiszetmeel en een snuifje zout. Hierna roer je de gezeefde siroop erdoor. Roer het mengsel met een klopper op een zacht vuur tot een gladde pap.
 6. Haal het mengsel van het vuur en klop nu krachtig de eierdooiers door het mengsel.
 7. Zet alles terug op een matig vuur. Breng het onder een constant roeren aan de kook, tot je custard dikt en begint te pruttelen.
 8. Laat de custard wat afkoelen.
 9. beating custard pasteis de nataBoter de bakvormen in. Bij dit recept moet je kleine muffin- of moelleuxvormpjes gebruiken. Wij gebruiken vormpjes met een diameter van 5cm.
 10. Voor de bodems heb je wat fingerspitzengefühl nodig. Je moet een speciale techniek toepassen om de krokante bodems te bekomen. Deze techniek kan je op de foto’s bij punt 11 zien. Eens je weet hoe het moet, gaat het met twee vingers in de neus (dan wel de handen wassen hé). Eerst snij je het deeg in plakjes van ongeveer 1 cm. Let op, naargelang je hele grote of kleine bakvormpjes hebt, moet je dikkere of dunnere plakjes snijden. Leg dan het plakje deeg plat op de bodem van de bakvorm. Duw vervolgens met je duim het deeg met kleine stapjes plat richting de randen. De bodem is goed wanneer je een dun en egaal deeg hebt tot de rand.
 11. dikte van 1cm deeg afsnijdenhoe deeg pasteis de nata uitduwenhoe deeg uitrollen pasteis de nata
 12. Vul tenslotte de vormpjes met je custard.
 13. Bak af gedurende 13 à 15 minuten in een heteluchtoven van 250°C. Geen paniek, de custard mag wat bruine vlekken krijgen tijdens het bakken. Het is ook normaal dat de pudding tijdens het bakken een beetje omhoog komt. Nadien zakken ze tijdens het afkoelen weer wat in.
 14. Eet ze nog licht warm, bestrooid met bloemsuiker en kaneelpoeder. Dan zijn ze het lekkerst! Volledig afgekoeld kan je ze op kamertemperatuur in een afgesloten doos ongeveer één dag (krokant) bewaren. Wil je de Pastéis de Nata toch voordien bereiden, werk dan alle stappen af tot het vullen van de vormpjes. Bak ze dan af wanneer je ze nodig hebt.

Pasteis de nata nog bol, net uit de oven

 

Heb je zin om een kookworkshop bij te wonen? Wil je leren hoe je Pastéis de Nata of andere patisserie maakt? Of ben jij meer iemand die houdt van het eten in plaats van het koken? Maak dan gebruik van onze kok-aan-huis-service en wij zorgen voor alles! Contacteer ons via het contactformulier en wij zorgen voor een geslaagde workshop of een feestelijke menu!

Leave a Comment